A Fidesz kongresszusa kapcsán

A Kormányzati Tanácsadó Jósda 2018. november 14-i tanácskozásának egyik fő témája volt a Fidesz kongresszusa és az újraválasztott elnökének, Orbán Viktornak a megszólalása.

A Fidesz a kongresszusát nem publikálta előre sem a fidesz.hu központi honlapján, sem a Fecebookos oldalán. Csak utólag írtak az eseményről. Márpedig egy kongresszus egy valamire való pártnak a legfontosabb eseménye. Két évente szervezi meg a Fidesz.
Az, hogy nem közölték le időben a kongresszusukat, többek között arra utal, hogy nagyon centrális, diktatórikus a vezetés, nem kezdeményez a tagsággal, a pártolókkal, ismerősökkel érdemi konzultációt. Tehát csak a nevében demokratikus. Ráadásul az átlag életkora a képviselőknek, a kongresszusi küldötteknek legalább ötven év, ami az eredetileg deklarált felső korhatár felett van bőven. Tehát már nem is lehet – a saját meghatározásuk alapján – fiatalnak titulálni a fideszesek nagy többségét. A nagyon erős összetartás, ami jellemzi a pártot, az előnyükre szolgál.

A 2010-es és a 2014-es választásokat a fidesz-kdnp koalíció nyerte meg. Így a miniszterelnököt is ők delegálhatták. Orbán Viktor lett, mind a két alkalommal. Először, 2010-ben megesködött a Magyar Köztársaság Alkotmányára. Majd pedig aljas, sunyi és hazaáruló módon, átnevezte államunkat Magyarországnak, és az Alkotmányból Alaptörvényt kreált. Megszegte esküjét Orbán Viktor.

A második nagy ellentmondás, ami mostani társadalmi rendszernek szignifikáns hibája, hogy a miniszterelnökké való kinevezése után, ami a legmagasabb társadalmi rangnak számít, egyedüli indulóként megválasztatta magát a Fidesz elnökének is. A Fidesz erősen opponálja, ellenzi az ő ellenzékeit, az MSZP-t, a Jobbikot, a DK-t, az LMP-t, stb. Az ellentmondás, amit fel kellett volna ismerni Orbán Viktor nagykorú személynek, aki érettségivel is rendelkezik, az, hogy ha a nemzet egyik részhalmazának (a Fidesznek) meg akar felelni (mivel az elnöke), és a nemzetnek is (ha ő a miniszterelnök), de a nemzet sok tagját erősen opponálja az egyik részhalmaz (Fidesz), akkor a kettő státusz elvileg is, gyakorlatilag is kizárja egymást.

Konklúzió: ha a magyar állampolgárok többsége (a Fidesz ellenzéke, stb.) a Fidesz elnökének tekinti Orbán Viktort, akkor nem tekinti miniszterelnöknek is, mert akkor önmaga ellen kell fordulnia.

Az 1990-es rendszerváltásnak ez a jelensége lényeges rendszerhibát jelent.

A megoldás az lenne, ha egy párt vezetőjét megválasztanák miniszterelnöknek (vagy államfőnek, országgyűlés elnökének), akkor őneki le kell mondania az aktív pártszerepéről.

Ennél még fontosabb, hogy egy intelligens társadalomnak legyen értelmes, jövőbe mutató, pozitív célrendszere, mint ahogyan a nyolcvanas években, a dicsőséges szocializmusban a kommunizmus, ami nagyon jó eszme és társadalmi rendszer.

Az ellenségeskedés, a konfliktusok szítása szignifikánsan jellemzi Orbán Viktor nyilvános megszólalásait. Ennek fő oka, háttere, hogy az őt titokban vezérlő alakok már régóta egy poszt-feudalista rendszer kreálásával foglalkoznak, hamis istenkép generálása (az Alaptörvényben) és a 2006-os állam ellenes manipulációkkal is.

Kormányzati Tanácsadó Jósda * Szilvásy Péter témagazda

Budapest, 2017. 11. 19.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.