Helyes kezdeményezés az iskolai rendszeres éneklés

Az EMMI által tervezett rendszeres, napi énekórák bevezetése nagyon jó kezdeményezés. A gyerekek, a diákok a közös éneklés során egy adott dallamra hangolódnak, egyszerre, miáltal javul a szocializációs készségük is. Sajnos az elmúlt 4-5 év során a harminc év alattiak szocializáltsága, közösségi kulturáltsága nagyon visszaesett. Az éne, a sport, a táborok a közösségi életet javítják.

Még a hetvenes-nyolcvanas években, a dicsőséges szocializmus idején, rendszeres volt, hogy pl. a KISZ taggyűléseken, táborokban, összejöveteleken énekeljen a társaság. A hangulat is javult, sőt a kreativitás, a szépérzék is fejlődött.

Amit még érdemes lesz az éneklés mellett bevezetni, az a hangszeren való játszás. Reméljük, hogy fog csatlakozni a kormányzat is a “hangszereljük fel magunkat” mozgalomhoz, melyet az Európai Fiatalok Szövetsége indított 20115. tavaszán. Érdemes tudni mindenkinek, hogy egy hangszeren való játszani tudás (alapfokon legalább) hozzátartozik a általános műveltséghez.

Össztársadalmi nagy feladat, hogy a mostanság divatos ún. tüctüc diszkókat fejlesszük vissza, és normális, párosan (férfi-nő) táncolható, művészileg komponált zenére táncoljunk a diszkókban.

Kormányzati Tanácsadó Jósda – Budapest, 2015. 08. 15. – ktj@x-party.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.