A Szépség Világnapja - október 14.

A Szépség Világnapja - október 14.
A Szépség Világnapja - október 14.

A Szépség Világnapja - október 14.
A Szépség Világnapja - október 14. A Szépség istennői
kapcsolat a Központtal

kapcsolat a Központtal

kapcsolat a Központtal
kapcsolat a Központtal

A történetírók, a hozzáértők legalább 28 olyan istennőt ismernek, akikhez a szépséget társítjuk.
Japántól Kínán és Indián át, a perzsákon az egyiptomiakon, a görögökön, a rómaiakon a keltákon át, az indiánokig mindenhol találunk olyan istennőt, akik a szépség archetipusának a forrásai.
Az ősmagyarok, Emese és a honfoglalás korában szintén hittek női és így szépségistennőben.
Nagyon nagy erőt jelentett mindannyiunknak - akkor és most is!

Ezen az oldalon feltüntetünk néhány szépségéről is híres istennőt.
A lista folyamatosan bővül.
Tananyag a Miss Írisz választás versenyzőinek!

2015-10-5


Aphrodité
A tenger habjaiból kiemelkedő, a szerelem, a szépség és a szexuális gyönyör istennője a görög mitológiában. A római mitológiában Venus, az etruszk mitológiában Turan néven tisztelték. Az etruszk mitológiában általában fiatal nőnek ábrázolták, szárnyakkal a hátán; állatai a galamb és a fekete hattyú volt.
Ízisz
Istennő. Egyiptom hősi korszakának egyik legkiemelkedőbb istennője. Mint a szépség megtesetesítője, mint a férjéhez Oziriszhez hűséges feleséget, és hős fiukat Húruszt felnevelő anyát is szoktuk emlegetni. Ízisz a szépítő készítmények kitalálója és elkészítője is, a szépség mellett a fantázia és a kreatív ötletek ihletőjének is számít.   

Vénusz

A klasszikus szépségistennő a római mitológiában. Az egyik legszelídebb és legkedvesebb istennőnek is tartjuk. A Milói Vénusz szobor felbecsülhetetlen értéke annak is köszönhető, hogy a szobrász Michelangelo pont az istennő által ihletett állapotban alkotta meg a szobrot. A "vénuszi szépség" kifejezés a nőies, arányos testalkatú, szép arcú és mosolygő lányokra, nőkre vonatkozik.

Hathor

Az egyiptom "aranyból való", azaz a legnemesebb istennők egyike. Nevét és tekintélyét a tiszta szeretetének is köszönheti. Őt tarthatjuk a testi csábítás, az elvarázsolás egyik istennőjének is. Hathor istennő egyik fő ünnepe június 19-21. a napéjegyenlőség idején van. Az ereje és a fénye teljében levő természetet is szimbolizálja. A tánc által való megszépülés és a tánc általi gyógyítás istennője is Hathor.

Írisz

A természet egyik legszebb csodájának, a szivárványnak és a szép mejelenésnek az istennője, a görög mitológiában az olimposzi istenek egyike. Az emberek a szép megoldásért, a lelki tisztaság visszatükröződéséért (különösen a szerelmesek) fordultak Íriszhez. Tágabb értelemben a divatnak (öltözés, megjelenés) is az egyik istennője. Heteroszexuális, pozitív, jóságos istennők egyik gyöngyszeme.